Studenten communicatie & multimedia design slaan brug tussen jongeren en de bieb
Woensdagmiddag 6 november vulde de Stadsbibliotheek zich met computerschermen, flip overs, nieuwsgierigheid opwekkende demo's en vooral: een flinke groep enthousiaste studenten en dito jury. De opdracht? Ontwerp een middel waarmee jongeren (weer) aan het lezen slaan. Het resultaat na tien weken hard werken? Verbluffend.
Jongeren en de bieb. Het blijkt een behoorlijke uitdaging om elkaar -anno nu- nog te kunnen vinden. Dat er onder deze doelgroep steeds minder gelezen wordt lijkt een logisch gevolg. Immers: met een grenzenloze digi-wereld is het open slaan van een boek niet meer zo vanzelfsprekend, laat staan: prikkelend. Voilá, een prachtige opdracht voor een groep tweedejaars studenten Communicatie en Multimedia Design.
Deze studenten, creatief en bovendien zelf ook nog jong, hebben genoeg kaas gegeten van de huidige digitale mogelijkheden om in te kunnen schatten wat jongeren triggert en interessant vinden. Voor wie de route langs de uiteenlopende demo's van deze studenten bewandelt, gaat er een hele nieuwe wereld open.
Elke week een verrassingsbox met jouw potentiële lievelingsboek op de deurmat? 50 Cent werpen in een 'snoepautomaat' en (al snoepend) kiezen voor een passage uit een genre naar jouw keuze? 'Tinderen' met een boek (swipe ik naar links of rechts?) of zelf, net als in een game, bepalen hoe een verhaal verder gaat? Het kan allemaal. Zoveel verschillende ideeën, maar wie goed kijkt, ontdekt een rode draad. Jongeren willen gematcht worden met het boek dat écht bij ze past. En dan het liefst met dat verrassingselement erin, net als bij die beroemde doos chocolade.
"life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get".
En of de winnaars van de presentatie er met een doos chocolade vandoor zijn gegaan, is niet bekend. Eén ding kunnen we wel voorspellen: hun scheurkalender, met een jaar lang elke dag een boekfragment, gaat vast en zeker een hoop jongeren blij maken. Wordt vervolgd!