De Cultuurimpuls Venlo

Cultuurimpuls Venlo

Cultuurimpuls Venlo is een cultuurfonds van de Bibliotheek Venlo en partners dat culturele projecten ondersteunt voor én door mensen die normaal geen of weinig gebruik maken van de culturele voorzieningen in de stad.

 

Eric Lamers, projectleider Cultuurimpuls Venlo:

'Kunst geeft kleur aan het leven van mensen, ongeacht hun afkomst, sociale status en leefsituatie. Het is de basis van onze samenleving. Als culturele sector zijn we ons bewust van de uitdagingen en zijn we vastbesloten om daar wat aan te gaan doen. De impactagenda van de Cultuurimpuls Venlo kent een aantal programmalijnen die richting geven aan de projecten waarin ze investeert.'

Dit zijn de programmalijnen

Voorbeelden van initiatieven

Taaltheater

Bij de taalcafe’s in het Blerickse wijkcentrum Muspelheim ging
Theatergezelschap WijnenSpeelt aan de slag met NT2-taalgroepen. Speciaal voor mensen met een niet-Nederlandse moedertaal vormde de cartoon-achtige scénes van het poppenspel een middel om de Nederlandse taal te leren. Werkwoorden, tegenstellingen, lange woorden…. ‘Je onthoudt het beter als je het ziet', aldus één van de deelnemers.

Klankkleur

Het project Klankspiegel staat voor het spiegelen van klank, taal en cultuur. Vocalist Babs van Bree ging op onderzoek uit en leerde nieuwe muziekstukken met behulp van Venlonaren met verschillende culturele achtergronden. Klankkleur werd een intiem programma met de favoriete nummers van nieuwe-Venlonaren in vreemde talen zoals het Mandarijns, Farsi, Portugees en Arabisch. Elk stuk in een andere taal en met een eigen verhaal.

Shabby en het wezen van de regenboog

·        
Schrijver en nieuwkomer Lana Nasser schreef haar eerste Nederlandstalige boek. Nasser publiceerde reeds vele wetenschappelijke artikelen en toneelstukken in het Engels en in haar moedertaal het Arabisch. Zo won zij de Etel Adnan-prijs voor de beste Arabische toneelschrijfster in 2011. 'Shabby en het wezen van de regenboog' is een fabel met de avonturen van een kat in de hoofdrol. Het boekt speelt zich af in Hanendam, een plaats die bijzonder veel op Venlo lijkt.

Zelf aan de slag met de Cultuurimpuls?

Heb jij interesse in de Cultuurimpuls Venlo, wil je de mogelijkheden verkennen of zie je direct kansen en heb je al projectideeën die aansluiten bij onze programmalijnen? Neem dan contact op met Cultuurimpuls Venlo via hun website.

Ideetjes? Meer informatie?