Literaire Zomer

Gepubliceerd op: 26 maart 2024 19:31

Al sinds 2002 neemt de Bibliotheek Venlo deel aan het internationale festival “Literaire Zomer”. Wat begon als een gezamenlijk project van drie steden om het evenementarme zomerseizoen te overbruggen, trekt nu elk jaar enkele duizenden mensen naar literaire evenementen aan beide zijden van de Duits-Nederlandse grens.

Elk jaar wordt het actuele literatuurlandschap in meer dan 18 Duitse en Nederlandse steden in de kijker gezet. Lezingen, literaire wandelingen en gesprekken vormen de hoofdmoot van het programma; in bibliotheken, op bospodia of in kastelen, deels verrijkt met de visie van de vertalers, elders gecombineerd met bezoeken aan tentoonstellingen. 

Auteurs die grote literaire prijzen hebben gewonnen en bestsellers schrijven maken net zo goed deel uit van het programma als jonge debutanten. Het enige belangrijke is dat hun literaire stemmen bijzonder en sterk klinken. En dat de thema’s, hoofdpersonen en verhalen die ze hebben gekozen opmerkelijk en eigentijds zijn. 

Het Duitsland-Niederlande Huis zet zich in om ook meer Duitse auteurs naar Venlo te halen die net hun Nederlandse vertaling hebben geïntroduceerd in ons land. Een gevarieerd programma met lezingen, maar ook exposities en andere activiteiten tillen de deelnemers telkens een stukje verder over de grens van hun kennis over taal, cultuur en actualiteit.  

Het duurt nog even voordat het zover is, maar we nemen jou al graag mee in het programma!

Dit is jouw literaire zomer!