De Week van Lezen en Schrijven

Gepubliceerd op: 25 juli 2024 13:34

Op donderdag 7 en vrijdag 8 september gaan we met verschillende partners van het Taalhuis op pad met de ‘Escape Caravan'. In deze caravan ervaar je hoe het is om moeite te hebben met lezen. We willen inwoners van onze gemeente laten ervaren wat het betekent om laaggeletterd te zijn.

Bewustwording

Dit helpt om bewustwording te creëren en signalen van laaggeletterdheid te herkennen. Het geeft daarnaast inzicht in hoe belangrijk het is om in eenvoudige en heldere taal te communiceren met inwoners of cliënten.

Themaweek

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen zij daardoor ook niet goed omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Tijdens de Week van lezen en schrijven (vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 september) is er extra aandacht voor laaggeletterdheid. Taalhuis Venlo (dé plek voor ondersteuning bij laaggeletterdheid) doet ook dit jaar weer mee aan deze belangrijke themaweek. En inwoners van Venlo kunnen zelf gaan ervaren wat het is om laaggeletterd te zijn.

Actie

Als je de Nederlandse taal niet goed kent, dan heb je iedere dag grote uitdagingen bij “gewone” situaties. Denk aan de bewegwijzering in een openbare locatie of het openbaar vervoer. Maar ook het gebruik van medicatie of bij boodschappen doen. Wat laaggeletterdheid extra moeilijk maakt, is dat mensen zich schamen dat ze niet goed kunnen lezen of schrijven.

Uit onderzoek blijkt dat maar weinig Nederlanders weten hoe groot dit probleem is. Daarom is het belangrijk dat meer mensen weten wat laaggeletterdheid is en welke uitdagingen iemand dan heeft. Meer bekendheid geeft meer begrip en bewustwording.  Wanneer de omgeving beter signalen van laaggeletterdheid kan herkennen, dan wordt het makkelijker om deze mensen te verwijzen naar ondersteuning en hulp voor een laaggeletterde. In
Venlo is dat het Taalhuis.  ctie is en blijft nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Kom en ervaar!

EscapeCaravan | hoe is het om laaggeletterd te zijn

- donderdag 7 september van 10:00 – 16:00 uur op het Flujasplein in Venlo

- vrijdag 8 september van 10:00 – 16:00 uur op de Kloosterstraat in Blerick
(tegenover ’t Raodhoes)