De top 3 van ... schrijver Anouk Ellen Susan
Schrijver Anouk Ellen Susan is één van de gasten tijdens de eerste editie van Studium Generale op 2 maart. Met een Nederlandse vader en een Duitse moeder zijn de twee talen haar met de paplepel in gegoten. Als Nederlandse die in Duitsland woont en werkt, weet ze inmiddels veel over de overeenkomsten en verschilen tussen beide buurlanden. Ze schreef hierover het boek Lekker Anders. Speciaal voor het Duitsland Niederlande Huis stelt Anouk Ellen Susan als groot fan van Duitse kunst, cultuur en literatuur haar persoonlijke top 3 samen.
1. Heel duidelijk Bernd Stelter. Hij is niet alleen een leuke entertainer gedurende karneval, een komiek, nee hij zingt ook ontzettend leuke liedjes, schrijft bijzonder grappige boeken en heeft ook een reeks aan Zeeland-Krimis geschreven, omdat hij zo een grote liefhebber van de regoi is. Deze week verschijnt zijn nieuwe boek ‘Mieses Spiel mit schwarzen Muscheln’ en ik ben al suuuper benieuwd, wie uiteindelijk de moordenaar is geweest en hoe Inspecteur Piet van Houvenkamp dit oplost! Bernd heeft ook het voorwoord in mijn boek - LEKKER anders, Duitsland en Nederland: vrienden met elk hun eigen bijzonderheden. Een tweetalig boek. - geschreven en ik moet er nog steeds om lachen.
2. Ik ben in Keulen opgegroeid en iedere keer dat ik de DOM zie, krijg ik nog wel rillingen van dit indrukwekkende gebouw. Van ver weg, op de snelweg richting Keulen kun je de DOM al zien, maar ook al sta ik ervoor, zo imposant. Ik mocht vorig jaar een vredes-gedicht in het Nederlands opzeggen vanuit de kanselarij. Dat was indrukwekkend en zal ik denk ik nooit meer vergeten. Maar ik ben er ook al zooo vaak de trappen al omhoog gestapt en heb ook rondleidingen gevolgd. Echt een aanrader.
3. K21 in Düsseldorf. Een bijzonder mueum, met een heel bijzondere installatie erin verwerkt. Als je in de buurt bent, moet je dit echt even komen bekijken en als het weer mag, ook ervaren! Er is een net helemaal onder het plafond, waarop je kunt lopen. Deze installatie, het kunstwerk is van Tomás Saraceno en heet ‘in Orbit’. Indrukwekkend, ook best een beetje spannend en bbijzonder leuk. Ook de rest an het musea is een bezoek meer dan waard.
Viel Spaß und Freude!
Foto: Laurence Chataigne