100 jaar Kafka

Gepubliceerd op: 26 maart 2024 19:53

Dit jaar viert Duitsland samen met Tsjechië 100 jaar Kafka. De magie van Franz Kafka is honderd jaar na zijn dood ongebroken. Jongeren vinden Kafka juist nu weer modern en eigentijds. Hoe komt dit? Omdat we van drama queens houden? Omdat we het gevoel hebben dat de wereld nog nooit zo Kafkaësk is geweest als nu? Dompel je samen met ons onder in Kafka's wereld! Wees Kafka!

In juli organiseert de Bibliotheek Venlo een aantal activiteiten rondom deze wereldberoemde Duitstalige auteur. De hele maand zal er een bijzondere expositie te zien zijn, namelijk een comic-biografie (striptekeningen) over het leven en werken van Franz Kafka. In het kader van het Kafka jaar wordt deze expositie door het Goethe Instituut Amsterdam vervaardigd en uitgeleend. In totaal zullen rond 15 pentekeningen het leven en werken van Kafka als wanhopig stokfiguurtje illustreren. Zo noemt de Oostenrijkse Nicolas Mahler zijn eigen creaties, die hij in zijn boek “Komplett Kafka” heeft gebundeld. 

Mahlers minimalistische stijl sluit aan bij de artistieke tekeningen, die Franz Kafka decennia geleden heeft gemaakt. Pas in 2019 heeft de wereld kennis kunnen nemen van de kafkaëske artistieke werken van de schrijver zelf. Toen kwamen meer dan 100 tekeningen uit de nalatenschap van Kafkas vriend Max Brod tevoorschijn. Tientallen jaren lagen zij achter slot en grendel in een bankkluis in Zürich. De ontdekking van de originele tekeningen van de wereldberoemde schrijver was een sensatie omdat er tot dan toe slechts enkele tekeningen bekend waren. Het zijn tekeningen met een bijna onweerstaanbare aantrekkingskracht. Kafka's artistieke ambities en zijn buitengewone talent worden met deze nieuwe vondsten alleen maar bevestigd.  

De beeldband van deze unieke verzameling van tekeningen van Franz Kafka is in de Bibliotheek Venlo te leen.  

Kafka jaar | 2024

Wil je meer weten over het Kafka jaar en het internationaal festival met het hele jaar door tentoonstellingen, concerten, discussies, theater, films en lezingen in grote Europese steden?

vindt het hele programma op www.kafka2024.de.  Het Goethe Instituut heeft ook een eigen online cultuurmagazine gewijd aan 100 jaar Kafka met podcast, psychotest, Kafka in playmobil en meer. 

Expositie in de Stadsbibliotheek